Welke materialen zijn geschikt voor laser reiniging
De meest bekende toepassing van laser reiniging is het schoonmaken van metalen onderdelen, maar ook andere materialen lenen zich uitstekend voor deze methode. Hier is een nadere uitleg.
Bij laser reiniging wordt de verontreinigde laag (roest, olie, verf, vuil, enz.) intens verwarmd, waardoor ze verdampt. Een laserstraal gedraagt zich doorgaans zoals een gewone lichtstraal. Dit betekent dat reflecterende of witte oppervlakken minder snel worden opgewarmd dan donkere oppervlakken, omdat ze het grootste deel van het licht weerkaatsen. Donkere oppervlakken nemen daarentegen de energie van de lichtstraal op en reflecteren deze beperkt, wat leidt tot opwarming.
Het goede nieuws is dat de meeste verontreinigende lagen doorgaans donker van kleur zijn en niet reflecterend, zoals roest, oude coatings, verflagen, enzovoort. Deze lagen absorberen de energie van de laserstraal, ondergaan een intense opwarming en verdampen vervolgens. Dit maakt het echter lastig om spiegelende of witte lagen effectief te verwijderen met laser reiniging.
Welke materialen geschikt zijn voor laser reiniging kan kort worden samengevat als elk materiaal dat niet te donker is en een zekere hittebestendigheid vertoont. Hier is een beknopte lijst:
- Staal
- Steen
- Roestvrij staal
- Gietijzer
- Messing
- Koper
- Aluminium
- Houtsoorten
- Kunststoffen
- Composieten
- Bepaalde glassoorten
- Chroomcoatings
Welke verontreinigingen kunnen wij voor u verwijderen:
- Verf en lak
- Roest
- Graffiti
- Lijmresten
- Vetten en olieresten
- Kunststof residu
- Voedsel resten
- Rubber residu
- Oxidatielagen
- Teflon en andere afstotende lagen
- lossingsmiddelen voor gietmallen
- Inkt
En nog veel meer toepassingen voor deze vernieuwende manier van reinigen. Het is belangrijk op te merken dat de geschiktheid van laserreiniging afhangt van verschillende factoren, waaronder het type materiaal dat wordt gereinigd, de aard van de verontreiniging en de gewenste reinigingsresultaten.